In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na de positieve opening op Wall Street 2,1 procent hoger.
De Europese aandelenmarkten koersten dinsdagmiddag af op stevige winsten. Een licht herstel op de beurzen in China, na een week waarin de koersen zwaar onder druk stonden, zorgde voor opluchting.
In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index kort na de positieve opening op Wall Street 2,1 procent hoger op 419,84 punten. De MidKap kreeg er 1,9 procent bij en stond op 665,24 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,6 procent.
Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam stonden op winst.
Shell, Delta Lloyd en Gemalto fors hoger
Verzekeraar Delta Lloyd behoorde tot de sterkste stijgers met een plus van 4,8 procent, nadat bekend was geworden dat investeerder Fir Tree een belang heeft genomen.
Digitaal beveiliger Gemalto was koploper met een winst van 10 procent na positieve uitspraken van analisten.
Shell, waar grootaandeelhouder Aberdeen zich achter de overname van BG schaarde, steeg 1,5 procent. Branchegenoot BP maakte bekend nog een 4000 banen te schrappen om de malaise op de oliemarkt het hoofd te bieden, en kreeg er in Londen 1,8 procent bij. In Parijs won Total 2,4 procent.
De grote oliefondsen wisten zich daarbij gesteund door een opleving van de olieprijzen, die de afgelopen dagen gezakt zijn tot het laagste niveau in twaalf jaar. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 1,1 procent tot 31,77 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 32,09 dollar per vat.
De euro was 1,0850 dollar waard, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.
'2016 wordt catastrofaal beursjaar'
Het prille koersherstel komt op een dag dat analisten van de Royal Bank of Scotland beleggers manen zich schrap zetten voor een catastrofaal beursjaar. De Britse bank adviseert daarbij alles te verkopen behalve obligaties van hoge kwaliteit omdat de grootste aandelenmarkten wellicht met 20 procent zullen dalen en de olieprijs kan kelderen tot 16 dollar per vat.
"China heeft een omvangrijke correctie ingeluid die voorlopig alleen maar sterker zal worden", aldus de bank. RBS verwacht dat Wall Street en de beurzen op het Europese vasteland met 10 tot 20 procent zullen dalen. De FTSE in Londen moet waarschijnlijk een zwaardere daling incasseren vanwege het grote aantal mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde bedrijven in die index.
"Veel beleggers steken voor de langere termijn geld in olie- en mijnbouwbedrijven in de verwachting dat het dividend daar veilig is gesteld om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het allerminst veilig is.'' Volgens de analisten van RBS wijzen meerdere signalen op een daling van de olieprijs naar 16 dollar per vat, een niveau dat voor het laatst werd gezien na de Azië-crisis van 1999.
Air France-KLM zakt
In de Midkap-Index stond Fagron onderaan met een verlies van 5 procent. De medisch toeleverancier zit al langer in het verdomhoekje als gevolg van financiële problemen.
Air France-KLM verloor 1 procent. Volgens mediaberichten neemt het luchtvaartconcern genoegen met een minder sterke productiviteitsverbetering van het Franse personeel.
Wall Street voorzichtig omhoog
De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street lieten zich, evenals hun collega's in Europa, onder meer inspireren door de eerste winst in ruim een week op de Chinese beurzen.
Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger op 16.500 punten. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1936 punten en de Nasdaq won 1 procent tot 4682 punten.
Aluminiumproducent Alcoa, dat maandagavond als eerste van de grote Amerikaanse bedrijven met vierdekwartaal- en jaarcijfers kwam, verloor 2 procent. Het bedrijf zakte, vooral door een fors bedrag aan eenmalige posten, weer in de rode cijfers.
Ook American Airlines (min 0,3 procent) moest flink afschrijven. De waarde van zijn investeringen in Venezuela is vanwege de economische malaise in het land en de sterk gedaalde Venezolaanse munt is met bijna 600 miljoen dollar verlaagd.
Sportkledingfabrikant Lululemon Athletica presteerde daarentegen beter dan verwacht in het vierde kwartaal. Beleggers beloonden dat met een koerswinst van 10 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl